PEMAKANAN KANSER KEPALA DAN LEHER

 Kumpulan Penyelidikan Pemakanan Kanser Kepala dan Leher

Filet Ikan Masam Manis

Filet Ikan Masam Manis

Bahan-bahan:

  • 500 g filet ikan dolly atau filet ikan tenggiri
  • 5 sudu kecil minyak masak
  • 2 ulas bawang putih, dicincang
  • 1 biji bawang merah, dihiris
  • 1/2 lada hijau, dipotong dadu
  • 1/2 lada merah, dipotong dadu
  • 1/2 lada kuning, dipotong dadu
  • 1 tomato, dipotong dadu
  • 50g nanas, dipotong dadu

Sos:

  • 4 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos cili
  • 2 sudu kecil kicap cair
  • ½ sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil gula
  • 200ml air
  • 1 sudu teh kanji jagung + air untuk memekatkan sos

Kaedah Penyediaan:

  1. Masukkan 5 sudu kecil minyak masak dalam kuali, tumis bawang putih, bawang dan lada selama 2 minit. Masukkan nanas dipotong dadu dan tomato, goreng selama 20 saat.
  2. Masukkan semua bahan sos (kecuali cecair tepung jagung) dan kacau sehingga rata. Membawa sos sehingga mendidih dan kemudian pekatkan dengan cecair tepung jagung.
  3. Masukkan filet ikan, melambungkan untuk salutkan ikan dengan sos. Hidangkan.
Translate »