Tauhu Jepun dengan Cendawan Enoki
–
Bahan-bahan:
- 3 gulungan tauhu Jepun, potongan tebal
- 1 brokoli, potong florets
- 1/2 lobak merah, dihiris nipis
- 1 paket cendawan enoki, mengeluarkan akar
- 4 ulas bawang putih, cincang
- 8 sudu kecil minyak masak
Kuah:
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu teh kicap
- Air 150ml
- 1 sudu teh tepung jagung, dicampur dengan 2 sudu besar air
Kaedah Penyediaan:
- Panaskan 5 sudu kecil minyak dalam kuali. Perlahan-lahan meletakkan keping tauhu dalam minyak panas. Masak sehingga kedua-dua belah menjadi warna keemasan. Keluarkan dan letakkan atas tuala kertas.
- Kukuskan florets brokoli sehingga menjadi lembut.
- Panaskan 3 sudu kecil minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, lobak merah, cendawan enoki dan tumis selama beberapa minit. Tuangkan sos tiram dan sos soya, kacau dan kemudian tambah air.
- Masukkan kepingan tauhu dalam periuk dengan pelahan-lahan, tutup dan reneh selama 5 minit. Kemudian masukkan campuran tepung jagung dan masak sehingga sebati.
- Masukkan florets brokoli dan kacau. Hidangkan.