Filet Ikan Masam Manis
–
Bahan-bahan:
- 500 g filet ikan dolly atau filet ikan tenggiri
- 5 sudu kecil minyak masak
- 2 ulas bawang putih, dicincang
- 1 biji bawang merah, dihiris
- 1/2 lada hijau, dipotong dadu
- 1/2 lada merah, dipotong dadu
- 1/2 lada kuning, dipotong dadu
- 1 tomato, dipotong dadu
- 50g nanas, dipotong dadu
Sos:
- 4 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos cili
- 2 sudu kecil kicap cair
- ½ sudu kecil garam
- 1 sudu kecil gula
- 200ml air
- 1 sudu teh kanji jagung + air untuk memekatkan sos
Kaedah Penyediaan:
- Masukkan 5 sudu kecil minyak masak dalam kuali, tumis bawang putih, bawang dan lada selama 2 minit. Masukkan nanas dipotong dadu dan tomato, goreng selama 20 saat.
- Masukkan semua bahan sos (kecuali cecair tepung jagung) dan kacau sehingga rata. Membawa sos sehingga mendidih dan kemudian pekatkan dengan cecair tepung jagung.
- Masukkan filet ikan, melambungkan untuk salutkan ikan dengan sos. Hidangkan.