|
Hidangan Ayam Masak Kari:
(Hidangan untuk 5 orang) |
♦ |
Ayam (5 ketul)(920g) |
♦ |
Rempah ayam kari, dibancuh dengan sedikit air
(1 sudu makan)(30g) |
♦ |
Bawang putih, dikisar (3 ulas)(13g) |
♦ |
Halia, dikisar (2sm)(5g) |
♦ |
Bawang kecil, dikisar (5 biji)(25g) |
♦ |
Biji sawi ( ½ sudu teh)(10g) |
♦ |
Halba (1 sudu teh)(5g) |
♦ |
Daun kari (1 tangkai)(10g) |
♦ |
Minyak sayuran
(½ sudu makan)(5g) |
♦ |
Susu rendah lemak (1 cawan)(50ml) |
♦ |
Asam jawa (1 sudu makan)(30g) dicampur air panas (1 cawan) (50ml) |
♦ |
Tomato, dipotong 6 (1 biji)(100g) |
♦ |
Garam secukup rasa |
|
|
|
Hidangan Ayam Masak Kari: |
1. |
Panaskan minyak. |
2. |
Tumiskan bahan kisar, biji sawi dan halba. Tumis sehingga berwarna perang dan berbau wangi. |
3. |
Masukkan rempah kari. Masak sehingga garing. |
4. |
Kemudian masukkan air asam jawa dan garam. Masak sehingga mendidih. |
5. |
Masukkan ayam dan biarkan sehingga masak. |
6. |
Kemudian masukkan tomato dan masak untuk 5 minit. |
7. |
Masukkan susu rendah lemak. Didihkan selama 1 minit. Hidangkan. |
|
|
|
|