|
Hidangan Keledek Rebus dan Sambal Tumis:
(Hidangan untuk 1 orang) |
Keledek rebus |
♦ |
Keledek rebus (1 cawan)(96g) |
♦ |
Garam (1 sudu teh)(5g) |
♦ |
Air secukupnya |
|
|
Sambal tumis : |
♦ |
Ikan bilis, rendam (5 sudu teh)(35g) |
♦ |
Cili kasar (15 biji)(45g) |
♦ |
Asam jawa (1/2 cawan)(75ml) |
♦ |
Garam dan gula secukup rasa |
♦ |
Bawang merah, dihiris dan ditumbuk halus (1 biji)(40g) |
♦ |
Halia, diketuk dan ditumbuk halus (2sm)(5g) |
♦ |
Bawang merah, ditumbuk halus (4 biji)(20g) |
♦ |
Bawang putih, ditumbuk halus (2 ulas)(10g) |
♦ |
Belacan, ditumbuk halus (2sm)(20g) |
♦ |
Minyak masak (1 sudu teh)(5g) |
|
|
|
|
|
Hidangan Keledek Rebus dan Sambal Tumis: |
Keledek rebus |
1. |
Kupaskan kulit keledek, potongkan kecil dan cuci. Letakkan dalam periuk, tuang air secukupnya dan tambah garam.
|
2. |
Rebuskan sehingga keledek empuk, tuskan. Masukkan semula dalam periuk, hidupkan api perlahan dan biarkan keledek tadi sehingga kurang sedikit airnya. Hidangkan bersama sambal tumis.
|
|
|
Sambal tumis |
1. |
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk dan halia sehingga wangi. |
2. |
Masukkan cili kasar dan tumis sehingga naik minyak. Tuangkan asam jawa, kacau dan masak sehingga pekat. |
3. |
Tambahkan garam dan gula secukup rasa. |
4. |
Kacau dan masukkan ikan bilis dan bawang besar. Kacau sehingga rata. |
5. |
Masa sambal tumis sedikit lagi sehingga menjadi pekat. Hidangkan bersama keledek rebus. |
|
|