Hidangan Asam Laksa:
(Hidangan untuk 5 orang) |
♦ |
Laksa kering, direndam dan direbus bersama
1000 ml (7 cawan) air sehingga lembut dan tuskan
(1/2 bungkus)(250g) |
|
|
Kuah : |
♦ |
Ikan kembung (5 ekor)(330g), dibersihkan dan direbus dengan air (2 cawan) (350ml) |
♦ |
Bunga kantan, dihiris nipis
(2 kuntum)(100g) |
♦ |
Daun kesom, ambil daun sahaja
(10 batang)(30g) |
♦ |
Asam keping(5keping) |
♦ |
Garam ( ½ sudu teh)(3g) |
♦ |
Cili kering (3 sudu makan)(60g), dikisar halus bersama air
1 cawan (100ml) |
♦ |
Lengkuas (2sm)(15g), dikisar halus bersama air 1 cawan (100ml) |
♦ |
Halia (2sm)(5g), dikisar halus bersama air 1 cawan (100ml) |
♦ |
Bawang putih (2 ulas)(10g), dikisar halus bersama air 1 cawan (100ml) |
♦ |
Bawang merah (5 ulas)(50g), dikisar halus bersama air 1 cawan (100ml) |
♦ |
Serai (2 batang)(50g), dikisar halus bersama air 1 cawan (100ml) |
|
|
Ulam : |
♦ |
Daun salad, dibersihkan dan dihiris
(2 pokok)(300g) |
♦ |
Timun, dibersihkan dan dipotong memanjang (1 biji)(210g) |
♦ |
Nenas, dipotong memanjang
( ¼ biji)(300g)
|
♦ |
Bawang besar, dipotong membulat (2 biji)(180g) |
♦ |
Cili merah, dihiris (2 biji)(30g) |
♦ |
Limau kasturi, dibelah dua
(5 biji)(225g) |
♦ |
Daun pudina (5 tangkai)(20g) |
♦ |
Telur rebus, untuk hiasan |