Hidangan Nasi Kerabu:
(Hidangan untuk 5 orang) |
Nasi (6 cawan)(600g) |
Sambal Ikan : |
♦ |
Ikan kembung, dipanggang dan ambil isinya (3 ekor)(198g) |
♦ |
Kelapa parut dibuat kerisik
(1/4 cawan)(25g) |
♦ |
Bawang kecil, ditumbuk (4 biji)(40g) |
♦ |
Bawang putih, ditumbuk (2 ulas)(10g) |
♦ |
Halia, ditumbuk (2sm)(5g) |
♦ |
Serai, ditumbuk (2 batang)(120g) |
♦ |
Lada hitam (1 sudu teh)(3g) |
♦ |
Gula merah (1 sudu teh)(6g) |
♦ |
Garam ( ½ sudu teh)(3g) |
|
|
Kuah |
♦ |
Bawang kecil (4 biji)(40g), dikisar bersama air 1 cawan(125ml) |
♦ |
Bawang putih (4 ulas)(16g), dikisar bersama air 1 cawan(125ml) |
♦ |
Belacan (2sm)(20g), dikisar bersama air 1 cawan(125ml) |
♦ |
Cili kering (10 biji)(30g), dikisar bersama air 1 cawan(125ml) |
♦ |
Halia (2sm)(5g), dikisar bersama air 1 cawan(125ml) |
♦ |
Susu rendah lemak atau tanpa lemak
(1 cawan) (125ml) |
♦ |
Santan cair (2 cawan) (370ml) |
♦ |
Garam (1 sudu teh)(5g) |
♦ |
Serai, diketuk (1 batang)(60g) |
♦ |
Gula merah (2 sudu makan)(10g) |
|
|
Ulam : |
♦ |
Timun, dipotong halus
(½ biji saiz kecil)(100g) |
♦ |
Kobis, dipotong halus (¼ saiz kecil)(100g) |
♦ |
Daun kesum, dihiris halus (1 ikat)(100g) |
♦ |
Serai, dihiris halus (2 batang)(120g) |
♦ |
Bunga kantan, dimayang (2 tangkai)(180g) |
♦ |
Kacang panjang, dipotong halus
(5 batang)(115g) |
♦ |
Cili padi, dihiris nipis (5 biji)(10g) |
♦ |
Budu, dilarutkan (2 sudu makan)(30g) |
♦ |
Serbuk lada sulah (2 sudu teh)(6g) |
♦ |
Keropok ikan (8 keping)(50g) |
♦ |
Tauge (5 sudu makan) (50g) |