Bengkel Analisis Makanan Kumpul Pakar Pemakanan Seluruh Dunia, Bincang Isu Kualiti dan Keselamatan Makanan

Oleh Asmahanim Amir
Foto Izwan Azman

PUTRAJAYA, 15 Julai 2024 – International Workshop on Advancing Food Analysis, Safety and Testing Standards for Global Comparability yang diadakan di Putrajaya hari ini telah menghimpunkan pakar-pakar pemakanan dari 12 negara bagi membincangkan analisis makanan, kualiti makanan dan keselamatan makan.

Ketua Pengarah Jabatan Kimia Malaysia, Puan Marhayani Md Saad berkata bengkel itu memberi peluang kepada pakar-pakar untuk berkumpul dan bertukar-tukar maklumat serta melibatkan kemajuan dalam analisis makanan.

“Bengkel ini berfungsi sebagai platform kepada pakar-pakar pemakanan untuk berinteraksi dan membuat pembentangan yang bermanfaat mengenai pelbagai aspek analisis makanan.

“Oleh itu perbincangan dan perundingan semasa dalam bengkel ini akan menambah pengetahuan yang sangat diperlukan dan menyumbang kepada peningkatan kemahiran dalam pengesahan kaedah dan ketidakpastian pengukuran, analisis makanan, mikrobiologi makanan, ujian kecekapan dan bahan rujukan, keselamatan makanan dan keselamatan makanan dan juga makmal keperluan akreditasi.

“Saya berharap inisiatif ini akan terus menggalakkan kemajuan dalam bidang analisis makanan,” katanya semasa menyampaikan ucapan perasmian pada Majlis Perasmian International Workshop on Advancing Food Analysis, Safety and Testing Standards for Global Comparability di sini, hari ini.

Bengkel ini adalah anjuran bersama antara Asia Pacific Food Analysis Network (APFAN), Fakulti Sains Kesihatan UKM dan Jabatan Kimia Malaysia.

Sementara itu, Dekan Fakulti Sains Kesihatan, prof Dr Suzana Shahar berkata beliau percaya bahawa bengkel itu akan menjadi peluang yang baik untuk saintis, penyelidik dan ahli akademik yang mempunyai minat dan minat dalam analisis makanan untuk membentangkan dan membincangkan penemuan penyelidikan mereka mengenai pelbagai topik dan belajar daripada amalan terbaik daripada rakan sekerja lain di seluruh dunia.

“APFAN 2024 menyediakan jalan terbaik untuk penyebaran penemuan penyelidikan terkini dan paling boleh dipercayai dalam kemajuan makanan.

“Saya berharap bengkel ini akan diteruskan sebagai program tahunan anjuran APFAN dan akan membuka lagi ruang kerjasama dengan institusi akademik dan penyelidikan Malaysia dalam bidang analisis makanan,” katanya.

Bengkel yang diadakan selama tiga hari mengumpulkan kira-kira 150 peserta dari 12 negara termasuk negara Amerika Syarikat, Australia, Korea, Thailand, Taiwan, Filipina dan Malaysia.

Leave a Reply