Makanan dan kehidupan tidak boleh dipisahkan. Makanan yang berkhasiat dan berkualiti tinggi bukan sahaja penting untuk pembangunan negara dengan rakyat yang sihat tetapi juga merupakan faktor persaingan dalam ekonomi global dan seterusnya mempertingkatkan pendapatan negara. Program Sains Makanan dan Pemakanan menggabungkan aspek sains makanan dan aspek pemakanan. Sains makanan memberi tumpuan kepada pengeluaran, pemprosesan, pengawetan, pemasaran dan kualiti makanan. Pemakanan pula memfokus kepada pengambilan makanan dan penggunaan nutrien. Paduan kedua-dua aspek ini boleh menghasilkan produk makanan yang berkhasiat dan berkualiti secara terancang dan dinamik.
Makanan Fungsian, Analisis dan Kimia Makanan
(wanaidawm@ukm.edu.my)
Kejuruteraan Kimia dan Pemprosesan Makanan
(saiful-z@ukm.edu.my)
Makanan Kefungsian,
Analisis dan Kimia Makanan
(joe@ukm.edu.my)
Biokimia Molekul dan Bioteknologi Makanan
(shazrul@ukm.edu.my)
Teknologi Daging, Sensori
dan Penilaian Pengguna
(salma_my@ukm.edu.my)
Pemakanan Komuniti,
Penilaian Sensori Makanan
(zalifah.kasim@ukm.edu.my)
Emulsi Makanan, Teknologi Lipid (soffalina@ukm.edu.my)
Pembungkusan dan Kualiti Jangka Hayat Makanan
(nurulaqilah@ukm.edu.my)
Penyahasidan dan
Pemprosesan makanan
(haslaniza@ukm.edu.my)
Bioteknologi Makanan,
Teknologi Fermentasi
(darfizzi@ukm.edu.my)
Bioteknologi Mikrob dan
Teknologi Fermentasi
(yusufnazir@ukm.edu.my)
Mikrobiologi Makanan, Mikroorganisma Patogen
(firdaussyahmi97@ukm.edu.my)
Keperluan am:
Keperluan program khusus: