Program ini digubal untuk menghasilkan graduan yang berpengetahuan dalam bidang sains makanan dan pengurusan perniagaan. Kedua-dua aspek ini penting dalam industri makanan yang melibatkan pemprosesan dan pengeluaran makanan serta aktiviti pengurusan yang merangkumi pengendalian, pembelian dan pemasaran, peraturan dan undang-undang syarikat, pemantauan serta kawalan kos. Sebahagian daripada kursus diambil di Fakulti Ekonomi dan Pengurusan dan diharap mampu memberi daya saing kepada pelajar dalam dunia pekerjaan. Graduan lulusan program ini akan dilengkapi dengan kemahiran mengurus dan kepakaran teknikal berkaitan dengan industri makanan. Oleh itu graduan ini boleh membantu meningkatkan keberkesanan aktiviti pengeluaran makanan serta pengurusan sama ada di peringkat industri besar atau industri kecil sederhana (SME), berkaitan dengan makanan.
Makanan Fungsian, Analisis dan Kimia Makanan
(wanaidawm@ukm.edu.my)
Kejuruteraan Kimia dan Pemprosesan Makanan
(saiful-z@ukm.edu.my)
Makanan Kefungsian,
Analisis dan Kimia Makanan
(joe@ukm.edu.my)
Biokimia Molekul dan Bioteknologi Makanan
(shazrul@ukm.edu.my)
Teknologi Daging, Sensori
dan Penilaian Pengguna
(salma_my@ukm.edu.my)
Pemakanan Komuniti,
Penilaian Sensori Makanan
(zalifah.kasim@ukm.edu.my)
Emulsi Makanan, Teknologi Lipid (soffalina@ukm.edu.my)
Pembungkusan dan Kualiti Jangka Hayat Makanan
(nurulaqilah@ukm.edu.my)
Penyahasidan dan
Pemprosesan makanan
(haslaniza@ukm.edu.my)
Bioteknologi Makanan,
Teknologi Fermentasi
(darfizzi@ukm.edu.my)
Bioteknologi Mikrob dan
Teknologi Fermentasi
(yusufnazir@ukm.edu.my)
Mikrobiologi Makanan, Mikroorganisma Patogen
(firdaussyahmi97@ukm.edu.my)
Keperluan am:
Keperluan program khusus: